A máme tu zase začátek nového školního roku a s ním i blížící se konec léta. K tomuto období neodmyslitelně patří sklizeň úrody a její zpracování. Sklízíme hrušky, jablka, švestky, ostružiny, jeřabiny i bezinky.
My máme zahradu plnou ovoce, zejména výborných jablek a tak pro ně každoročně hledáme využití. Padaná jablka zpracováváme na výborný mošt, ale také na křížaly. Vždy jsme měli moc práce s jejich krájením, mě ani děti to vůbec nebavilo. Až jsem před několika lety objevila úžasnou pomůcku, která nám to nepopulární a zdlouhavé krájení zpříjemnila. Objevila jsem kráječ jablek! Nejdříve jsem si myslela, že to bude zase jen další krám do domácnosti…asi to také znáte, koupíte úžasnou věc, použijete jí jednou, dvakrát a pak se válí někde ve skříni a jen překáží. Já to tedy znám až moc dobře!
S tímto kráječem jsem se ale náramně spletla! Je v permanenci celou sezónu a děti se o něj doslova přetahují. Počítají kolik kdo nakrájí jablek. Rázem se nám z otravné činnosti stala zábava pro celou rodinu, tedy vyjma tatínka! Já mám ochotné pomocníky a jablek je tolik, že sušička nestíhá sušit.
Práce je s ním jednoduchá, omyté jablko napíchneme na „bodák“ kráječe, nastavíme sílu okojení slupky a můžeme krájet. Na pár otočení kličkou nám vznikne lákavě vypadající jablečná spirála. Tu pak nalámeme na půlkolečka a dáme na plech do trouby sušit. Letos jsem si pořídila i sušičku ovoce
a tak vyrábíme křížaly o stošest! Usušené křížaly pak naskládám do zavařovacích sklenic, uložím (to abychom to hned nesnědli…). V zimě máme zdravou dobrůtku vždy po ruce.
Ozdobené zavařovací sklenice naplněné chutnými křížalami vlastní výroby, kvalita HOMEMADE, také používáme jako malý milý dárek, když se vypravíme na návštěvu.
Čištění kráječe je také celkem snadné, nic se nemusí rozmontovávat, jen ho opláchnu pod vodou a nechám oschnout.
Vyzkoušejte ho také!
Krásné babí léto a hodně křížal!